Strona Główna » Usługi » Monitoring DDD GHP/GMP HACCP
(ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli Krytyczne Punkty Kontroli, zwany dalej "systemem HACCP" - postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi.
Potrzeba o wdrożeniu systemu HACCP została określona ustawą z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 z późn. Zm.), zmienionej ustawą z dnia 30 października 2003r., z której wynika, iż kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona jest zobowiązany wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP.
Obowiązek wdrożenia systemu dotyczy wszystkich przedsiębiorstw związanych z branżą spożywczą (także hotele, bary, transport, sklepy spożywcze) Przepis ten obowiązuje od 1 maja 2004 roku.
I. Zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami:
• dostarczenie i zainstalowanie systemu monitorującego aktywność szkodników (stacje deratyzacyjne, detektory lepowe na owady biegające i szkodniki magazynowe);
• analiza zagrożeń pod względem sanitarnym, szkodnikoszczelność obiektu
• sporządzenie indywidualnego programu zwalczania oraz monitorowania szkodników obiektu, który na czas trwania umowy jest przekazywany w postaci dokumentacji technicznej właścicielowi obiektu.
II. Monitoring - wykonywane cyklicznie, uzależnione od potrzeb danego obiektu:
• kontrolę stanu obiektu pod kątem obecności szkodników (poprzez wywiad, inspekcję wizualną oraz sprawdzenie systemu monitorującego),
• wymianę preparatów oraz uszkodzonych urządzeń,
• obsługę lamp owadobójczych
• dokonanie odpowiednich zapisów w dokumentacji technicznej,
• wykonanie zabiegów zwalczających wykryte szkodniki.
Wprowadzenie systemu zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Takie bezpieczeństwo można osiągnąć tylko przez stałe monitorowanie zagrożeń lub, gdy nie ma takiej możliwości, przez systematyczne pomiary lub obserwacje w określonych odstępach czasowych. Ważnym elementem jest wybranie punktów krytycznych i ich nadzorowianie (kontrolę). Polega ona na systematycznym monitorowaniu i podjęciu działań korygujących, które przyczynią się bezpośrednio do zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej i magazynowanej żywności.
Dzięki systemowi HACCP chronione są interesy konsumenta (zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego nabywanych przez niego produktów). Prowadzenie w odpowiednio udokumentowany sposób ochrony obiektu przed szkodnikami jest również w interesie producenta (hurtownika). Gwarantuje to produkt wysokiej jakośc i w przypadku inspekcji urzędowej, np. Państwowej Inspekcji Sanitarnej, pozwala w prosty sposób udowodnić, że przedsiębiorca zrobił wszystko, aby uzyskać bezpieczeństwo tego produktu, zgodnie ze "sztuką". Program zwalczania szkodników jest pierwszym krokiem bez którego nie może być mowy o rozpoczęciu wdrażania w zakładzie systemu HACCP.
Do każdego zakładu przygotowujemy indywidualny program zwalczania szkodników dzięki, ktoremu Państwa zakład będzie miejscem wolnym od gryzoni i wszelkich owadów. Program ten składa się między innymi z instrukcji uczących pracowników zachowania, które zminimalizuje ryzyko przeniknięcia do zakładu wszelkich szkodników.
Większość wirusów nie jest odpornych na mycie rąk, substancje dezynfekcyjne, jak również na na ozon. Koronawirusy nie są wyjątkiem.Trudno dokładnie określić, jak długo bakteria czy wirus może przeżyć poza organizmem człowieka, np.…
Osy w ogrodzie - gniazdo os. Jak pozbyć się os z ogrodu Osy w ogrodzie mogą być bardzo uciążliwe, a usuwanie gniazda os niebezpieczne. Podpowiadamy, jak pozbyć się os z ogrodu bezpiecznie i skutecznie. Zwalczanie os jest zabiegiem dość…
Indywidualna wycena usług Indywidualne podejście do każdego klienta Zniżki dla stałych klientów promocje sezonowe
Dezynfekcja
Dezynfekcja (odkażanie), niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych…
Deratyzacja
Deratyzacja, odszczurzanie – zwalczanie za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub…
Oznonowanie
ozonowanie, dezynfekcja
Dezynsekcja
Dezynsekcja polega na tępieniu szkodliwych owadów (zwłaszcza pasożytniczych jak muchy, komary,…
Odkażanie po zmarłym
Dezynfekcja pomieszczeń w których znaleziono zwłoki po czasie w stanie rozkładu oraz doszło do…
Zabezpieczenie przed ptakami
Ochrona budynków przed ptakami i skutkami ich obecności
Monitoring DDD GHP/GMP HACCP
Monitoring – jest to regularne wykonywanie zaplanowanej sekwencji obserwacji i pomiarów…
Fumigacja (gazowanie)
zwalczanie szkodników (np. owadów i gryzoni) za pomocą substancji chemicznych w formie dymu,…
USUWANIE OS, ZWALCZANIE SZERSZENI
Usuwanie os, usuwanie szerszeni, zwalczanie os oraz szerszeni
Odkomarzanie
Odkomarzanie, likiwdacja komarów, usuwanie komarów, tępienie komarów, zwalaczanie komarów
Błąd połączenia
Dezynfekcja kuchni • Hala produkcyjna • Monitorning • Dezynsekcja zmiasto • Najtańsza deratyzacja • Usunąć szczura • Usługi DDD Gliwice • Dezynsekcja obiektów gastronomicznych • Deratyzacja muzeów • Mrówki faraona • Dezynfekcja hoteli • Dezynfekcja gliwice • Fumigacja obiektów • Komary • Dezynsekcja • Osy